وکیل کیفری شخصی بوده که در دادگاه:
کیفری، نظامی، سازمان تعزیرات حکومتی و غیره فعالیت دارد.
گذشته از آن در امور کیفری که با قانون کیفری و جزائی اعم از
قوانین مجازات اسلامی، قانون آیین دادرسی کیفری، قانون مجازات نیروهای مسلح، قانون قاچاق اسلحه و برخی از این قبیل به صورت تخصصی فعالیت دارد.
اگر بخواهیم به دعاوی کیفری اشاره داشته باشیم باید به فروش مال غیر، سرقت، ترک انفاق، کلاهبرداری، ارتشا، اختلاس و برخی دیگر اشاره کرد.
منظور از وکیل کیفری کیست و وکالت کیفری چیست؟
بر اساس قانون کیفیت اخذ پروانه وکالت، وکالت در محاکم دادگستری، مستلزم دریافت پروانه وکالت می باشد. دعاوی مطروحه در محاکم دادگستری به دو دسته کلی حقوقی و کیفری تقسیم می شوند. منظور از دعاوی حقوقی پرونده هایی است که میان دو شخص حقوق خصوصی جریان می یابد و مربوط به موضوعات حقوقی از قبیل مالکیت، ارث، زوجیت و … می باشد. در مقابل دعاوی کیفری مربوط به موارد ارتکاب جرم است. طبق ماده 2 قانون مجازات اسلامی، جرم رفتاری است که در قانون برای آن مجازات تعیین شده باشد. بنابراین شرط اصلی تحقق جرم این است که رفتاری با جنبه های مجرمانه و مجازات قانونی انجام یابد.
اصولاً مراجع صلاحیتدار برای رسیدگی به دعاوی حقوقی با دعاوی کیفری متفاوت است. به دعاوی کیفری در دادگاه های کیفری اعم از کیفری دو، کیفری یک و انقلاب رسیدگی می شود. در حالی که به دعاوی خصوصی معمولاً در شورای حل اختلاف یا دادگاه عمومی و حقوقی رسیدگی می شود. عنوان وکیل حقوقی یا کیفری، اصولاً با توجه به نوع دعاوی تعیین می گردد که وکیل دادگستری وکالت آنها را به عهده گرفته است. در نتیجه در صورتی که وکیل دادگستری وکالت پرونده سرقت، قتل، اختلاس و کلاهبرداری را به عهده بگیرد، به استناد کیفری بودن پرونده هایی که پذیرفته است، وی را وکیل کیفری می نامند.
در مقابل چنانچه وکیل دادگستری، وکالت پرونده های حقوقی از قبیل دعوای مطالبه وجه، دعوای مالکیت و دعوای فسخ قرارداد را به عهده بگیرد، وی را وکیل حقوقی می نامند. در نوشتار حاضر مهمترین وظایف و موضوعاتی که وکلای حقوقی می بایست در محاکم دادگستری رعایت نمایند خواهیم پرداخت.
در خصوص چه موضوعاتی می توان از خدمات وکیل کیفری بهره مند شد؟
مطابق با قانون آیین دادرسی کیفری، دادگاه های کیفری اعم از دادگاه کیفری یک، دادگاه کیفری دو، دادگاه نظامی، دادگاه انقلاب و دادگاه ویژه روحانیت، صلاحیت رسیدگی به موضوعات کیفری و رفتارهای قابل مجازات را دارند. بنابر ماده 91 قانون آیین دادرسی کیفری هر یک از طرفین دعوای کیفری در مرحله تحقیقات مقدماتی می تواند یک نفر وکیل دادگستری به همراه داشته باشد. این موضوع در مورد فرد تحت نظر نیز می بایست رعایت شود. مطابق با قانون آیین دادرسی کیفری شخصی که توسط ضابطین قضایی تحت نظر قرار گرفته است، می تواند پیش از هرگونه بازجویی و پاسخگویی به مقامات، حداکثر به مدت یک ساعت با یک نفر وکیل کیفری، مشاوره حقوقی داشته باشد.
شایان ذکر است که استفاده از خدمات وکیل کیفری در خصوص شخص تحت نظر مستلزم انعقاد قرارداد وکالت و پرداخت حق الوکاله نیست. بلکه ضابطین قضایی مکلفند در صورت درخواست متهم، فوراً نسبت به حضور وکیل در محل تحت نظر اقدامات لازم را انجام دهند. همچنین مطابق با قانون احترام به آزادی های مشروع و حفظ حقوق شهروندی، ماموران کلانتری، مقام قضایی و سایر افرادی که مظنون یا متهم تحت نظر آنان قرار می گیرند، موظفند حق به همراه داشتن وکیل را به طور کتبی به متهم اعلام کرده و از وی رسید دریافت کنند.
حق به همراه داشتن وکیل کیفری در محاکم دادگستری تنها در مرحله تحقیقات مقدماتی پیش بینی نگردیده است. بلکه در مرحله رسیدگی در دادگاه های کیفری نیز هر کدام از طرفین دعوا می توانند حداکثر دو وکیل به همراه داشته باشند. در خصوص برخی از جرایم پر اهمیت تر مثل جرایم مستوجب اعدام، که در صلاحیت رسیدگی دادگاه کیفری یک قرار دارد، هر یک از طرفین می توانند حداکثر سه نفر وکیل کیفری در محاکم دادگستری به همراه داشته باشد.
اصلی ترین وظایف وکیل چیست؟
چنانچه وکیل کیفری وکالت متهم یا مظنون را به عهده گرفته باشد، وظیفه اصلی او دفاع از موکل برای اثبات بی گناهی او است. در صورتی که وکیل کیفری وکالت مجنی علیه یا اولیای دم او را به عهده گرفته باشد، وظیفه اصلی او اثبات مجرمیت متهم می باشد. البته باید در نظر داشت که در راستای انجام وظیفه دفاع یا طرح دعوا، وکلای دادگستری ممکن است گستره متنوعی از اقدامات را به نمایندگی از موکلین خود انجام دهند. در ادامه به برخی از مهمترین اقداماتی که وکیل کیفری در راستای انجام وظایف وکالتی خویش انجام می دهد اشاره خواهیم کرد:
• تنظیم و تقدیم شکایت نامه؛
مطابق با قوانین جاری ایران، تنظیم و تقدیم شکایت نامه توسط وکیل کیفری، یکی از نخستین گام ها برای شروع فرایند رسیدگی کیفری به شمار می رود. برای تنظیم شکایتنامه، وکیل می بایست، نام، نام خانوادگی و نشانی محل اقامت وکیل و طرف مقابل او را قید نماید. همچنین موضوع شکایت می بایست در شکایتنامه قید گردد.
• تنظیم و تقدیم لایحه دفاعیه؛
کسی که به عنوان متهم در محاکم دادگستری مورد تعقیب قرار می گیرد، برای دفاع از خود می تواند به شیوه های گوناگونی اقدام نماید. یکی از شیوه های دفاع در محاکم دادگستری تقدیم لایحه دفاعیه است. در صورتی که متهم برای مشارکت در دادرسی وکیل انتخاب کرده باشد، تهیه لایحه دفاعیه، از وظایف اصلی وکیل کیفری به شمار می رود.
• اعتراض به آرای مراجع قضایی و غیر قضایی:
مطابق با قانون آیین دادرسی کیفری، امروزه اصل بر دو مرحله ای بودن رسیدگی است. برای مثال در صورتی که حکم محکومیت متهم به ده سال حبس به دلیل ارتکاب سرقت در دادگاه نخستین صادر شود، وکیل متهم میتواند نسبت به این حکم در دادگاه تجدید نظر استان اعتراض کند.
نکات تکمیلی در خصوص وکالت کیفری
بر اساس ماده 656 قانون مدنی، عقد وکالت به طور کلی عقدی جایز است. بنابراین هر کدام از طرفین می توانند هرگاه خواستند، نسبت به فسخ وکالت اقدام نمایند. چنانچه وکیل از اخراج خود توسط موکل بی اطلاع باشد، اقدامات قانونی که در راستای وکالت انجام داده است، نافذ خواهد بود. به عبارت دیگر اخراج وکیل وقتی اثر دارد، که موضوع اخراج به اطلاع وکیل رسیده باشد.
هرچند وکالت عقد جایز است، ولیکن وکیل می بایست به کلیه وظایف قانونی که در وکالت نامه یا در قوانین و مقررات مربوط به وکالت ذکر شده است، عمل نماید. چنانچه وکیل از انجام وظایف قانونی خود خودداری کند، مطابق با قانون مسئولیت مدنی، مسئولیت جبران خسارات موکل را بر عهده خواهد داشت.
درخواست مشاوره حقوقی و یا اخذ وکیل:
09163770399
09160151419
آدرس دفتر:اهواز، خیابان سی متری، روبروی سقاخانه، طبقه بالای مبل قادریان، واحد یک