آشنایی با نحوه تنظیم لوایح و دادخواست
شاید تا به حال به دلیل داشتن پرونده حقوقی یا کیفری به مراجع قضایی مراجعه کرده باشید. در چنین شرایطی احتمالاً یک آشنایی کلی با تنظیم لوایح و دادخواست پیدا کرده اید. امکان مطرح نمودن کلیه درخواست ها و مطالب در رابطه با موضوع شکایت یا دادخواست، در هر دعوی کیفری و یا حقوقی و برای هر فردی از قبیل خواهان یا خوانده و یا فرد ثالث، متهم یا شاکی، از طریق نوشتن و ثبت لایحه وجود دارد. در این مقاله قصد داریم نکاتی را در رابطه با تنظیم لوایح و دادخواست مطرح کنیم.
دادخواست چیست؟
تنظیم دادخواست جهت رسیدگی به شکایت در پرونده های حقوقی ضروری است. در حقیقت، ارائه دادخواست به دادگاه، نخستین گام برای طرح دعوی به شمار می رود. دادخواست، فرمی از پیش تنظیم شده همانند برگه های دیگر قضایی بوده که شاکی تنها باید اقدام به تکمیل آن نماید. ولی به هر حال، نوشتن دادخواست از اهمیت زیادی برخوردار است. از بخش های مختلف دادخواست می توان به قسمت خواهان، خوانده، خواسته، بخش مدارک، قسمت شرح دادخواست و همچنین بخش امضاء و اثر انگشت اشاره نمود.
منظور از لایحه چیست؟
از لحاظ لغوی، لایحه در واقع نوعی نامه و درخواست مکتوب است. در حالی که لایحه دفاعیه از دیدگاه حقوقی، یک نامه حقوقی به شمار می رود که فرد در تلاش است تا با ذکر ادله و مستندات به مواد قانونی، به اثبات حقوق خویش پرداخته و نفیا یا اثباتاً درصدد دفاع از خود خواهد بود.
با توجه به تخصصی بودن تنظیم لوایح و دادخواست، حتماً باید به یک کارشناس حقوقی و یا وکیل مجرب در این زمینه مراجعه شود. چرا که امکان ضایع شدن حق فرد با بروز کوچکترین اشتباه وجود دارد.
نکاتی که باید در تنظیم لایحه و دادخواست بدانید!
موارد و مراحل خاصی در تنظیم لوایح و دادخواست باید در نظر گرفته شود که در ادامه به برخی از مهمترین آنها اشاره خواهیم کرد.
1-اشاره به شماره پرونده، ابلاغیه و یا دادنامه که لایحه دفاعیه بر مبنای آن تنظیم شده است.
2-صحیح وارد کردن نام شعبه، دادسرا، دادگاه و غیره در نوشتن لایحه.
3- عدم توهین به فرد مقابل در تنظیم لایحه و همچنین پرهیز از به کار بردن جملات و واژه های تکراری.
4-لایحه باید بر مبنای موضوع پرونده بتواند منظور کافی را برای دفاع برساند و نه خیلی کوتاه باشد و نه خیلی بلند.
5-در صورت امکان، باید اشاره به قانون در هر بخش از لایحه صورت گیرد و ادله خود را نیز با استناد به همان قانون ذکر کنید.
6-برای تنظیم لایحه در پاسخ به تبادل لوایح، باید اقدام به پاسخگویی به تمامی ادعاها و ادله طرف مقابل به شکل دقیق و با ذکر شماره شود.
7- از کلمات مؤدبانه در نوشتن لایحه استفاده شود و با احترام خطاب کردن همه طرفین، مد نظر قرار گیرد.
برای دریافت مشاوره وکالت بر روی عبارت “قبول وکالت” کلیک کنید.
سخن پایانی
مشاوران و وکلای دادگستری مجرب از دانش و آگاهی لازم در رابطه با مسائل حقوقی برخوردار بوده و در رسیدگی به کلیه پرونده های حقوقی به ویژه تنظیم لوایح و دادخواست، گره گشای مشکل موکل خود خواهند بود.