وکیل حقوقی

وکیل حقوقی کیست؟

وکیل حقوقی یکی از انواع وکیل است و به وکیلی گفته می شود که درزمینه حقوق مدنی و مشاوره حقوقی فعالیت دارد.

چنین شخصی در:دادگاه‌های حقوقی،دادگاه خانواده،شورای حل اختلاف وغیره …

در زمینه امور مدنی که مرتبط با قوانین حقوقی اعم از:

قانون مدنی، قانون آیین دادرسی مدنی، قانون تجارت، قانون حمایت خانواده، قانون امور حسبی و برخی دیگر است، ورود پیدا خواهد کرد.

این نوع وکلا به صورت تخصصی در زمینه‌های گفته شده ورود پیدا کرده تا به رفع مشکلات بپردازند.

اگر بخواهیم به عنوان دعاوی حقوقی اشاره کنیم باید به مطالبه اجرت المثل، مطالبه نفقه، دعاوی مطالبه وجه و غیره اشاره کرد.

وکیل حقوقی چگونه انتخاب می شود و چه وظایفی دارد؟

طبق ماده 656 قانون مدنی، به طور کلی وکالت عقدی است که به موجب آن موکل، وکیل را در انجام امری نایب خود می کند. در حقوق کنونی ایران عقد وکالت ممکن است در شکل های گوناگونی انعقاد یابد. مثلاً مطابق با قانون حمایت خانواده، مرد ممکن است در ضمن عقد ازدواج، به همسر خود برای طلاق وکالت دهد. یکی از انواع وکالت، وکالت حقوقی یا وکالت دادگستری است، قوانین و مقررات متعددی از جمله لایحه قانونی استقلال کانون وکلا، و قانون کیفیت اخذ پروانه وکالت در زمینه وکیل حقوقی یا وکالت دادگستری تصویب شده است. به طور کلی کسی وکیل حقوقی به شمار می رود، که دارای پروانه وکالت معتبر باشد. در نوشتار حاضر به بررسی مهمترین انواع عقد وکالت و مقررات حقوقی حاکم بر آن می پردازیم.

وکالت در مراجع قضایی و غیر قضایی

چه کسانی می توانند در محاکم دادگستری وکالت کنند؟

همانطور که اشاره شد یکی از انواع عقد وکالت، وکالت حقوقی است. انجام وکالت حقوقی مستلزم طی مراحل قانونی جهت دریافت پروانه وکالت، و سپری کردن دوران کارآموزی وکالت است. به موجب قانون تسهیل صدور مجوزهای کسب و کار، کانون های وکلای دادگستری و مرکز وکلا و مشاورین حقوقی قوه قضاییه موظفند هر سال نسبت به برگزاری آزمون وکالت جهت پذیرش کارآموزان وکالت اقدام نمایند.

کسانی که در آزمون وکالت پذیرفته می شوند، نخست می بایست حدود یک سال زیر نظر وکیل سرپرست، به عنوان کارآموز وکالت وکالت نمایند. پس از به پایان رسیدن دوران کارآموزی وکلا می بایست در آزمون تشریحی اختبار شرکت کرده و موفق به کسب نمره قبولی شوند. با پایان دوران کارآموزی و پذیرفته شدن در اختبار، شخص پذیرفته شده به عنوان وکیل پایه یک دادگستری پروانه وکالت اخذ می کند. نکته ای که در خصوص وکلای دادگستری می بایست در نظر داشت این است که وکلای دادگستری مطابق با قانون کیفیت اخذ پروانه وکالت می بایست تنها در شهرستانی که در پروانه وکالت آنها قید گردیده است به وکالت مشغول شوند.

شرکت در آزمون وکالت

در مورد چه موضوعاتی می توان از خدمات وکیل حقوقی استفاده نمود؟

از نظر قانون مدنی، اصولاً انجام هر عمل حقوقی را می توان با اعطای وکالت، به دیگری واگذار کرد. برای مثال وکیل حقوقی می تواند از طرف موکل خود به خرید و فروش اموال بپردازد. همچنین ممکن است وکیل انجام اقدامات دیگری از قبیل پرداخت نفقه زوجه یا حتی اختیار کردن همسر برای موکل خویش را به عهده بگیرد. یکی از موضوعاتی که وکیل حقوقی در آن نقش پر اهمیتی به عهده دارد، وکالت در محاکم دادگستری است. مطابق با قانون آیین دادرسی مدنی تنها کسانی می توانند در محاکم دادگستری وکالت نمایند، که دارای پروانه وکالت معتبر باشند. به طور کلی وظیفه اصلی وکیل حقوقی، مشارکت در دعوا است. در صورتی که موکل خوانده واقع شده باشد، وکیل وظیفه دارد با انجام اقداماتی از قبیل تنظیم لایحه دفاعیه و تامین خسارات احتمالی از موکل خود دفاع نماید. در صورتی که موکل خواهان باشد، وکیل وظیفه دارد مسائل مورد نیاز برای اثبات ادعای موکل را به اطلاع دادگاه برساند

به طور کلی محاکم دادگستری به دو نوع محاکم حقوقی و محاکم کیفری تقسیم می شود. مطابق با ماده 31 قانون آیین دادرسی مدنی در مرحله رسیدگی به دعاوی حقوقی هر یک از طرفین دعوا می توانند حداکثر دو نفر وکیل انتخاب و معرفی نمایند. در خصوص دعاوی کیفری از قبیل موارد ارتکاب جرم و جنایت، هر کدام از طرفین در مرحله تحقیقات مقدماتی می تواند یک نفر وکیل حقوقی به همراه داشته باشد. در مرحله رسیدگی در دادگاه نیز طبق قانون آیین دادرسی کیفری هر یک از طرفین می تواند حداکثر دو نفر وکیل دادگستری به دادگاه معرفی کند. البته در خصوص برخی از جرایم پر اهمیت از قبیل جرایم مستوجب مجازات سلب حیات، متهم قانوناً می تواند تا سه نفر وکیل دادگستری در دادگاه کیفری به همراه داشته باشد.

وظایف اصلی وکیل دادگستری چیست؟

که طبق قانون مدنی وکالت یک عقد جایز است. یعنی اصولاً هر کدام از طرفین (وکیل و موکل) می تواند هر گاه که خواست نسبت به فسخ وکالت اقدام نماید. البته طرفین در این راه کاملاً آزاد نیستند. برای مثال وکیل نمی تواند برخی از انواع وکالت را فسخ نماید. مثلاً ماده 23 قانون وکالت که پذیرفتن حداقل سه پرونده وکالت معاضدتی را برای هر کدام از وکلای دادگستری ضروری دانسته است. در نتیجه عقد وکالت معاضدتی نسبت به وکیل جایز نیست. چرا که وکیل به موجب قانون مکلف به پذیرش پرونده وکالت معاضدتی است و نمی تواند عقد وکالت معاضدتی را فسخ نماید یا به شیوه دیگری از آن خارج شود.

هرچند وکالت یک عقد جایز است و وکیل حقوقی اصولاً می تواند هرگاه خواست از این عقد انصراف دهد، ولیکن در صورتی که به خاطر اعمال وکیل خسارتی به موکل یا اموال او وارد آید، وکیل مطابق با قانون مسئولیت مدنی می بایست خسارات وارد شده را جبران نماید. به طور کلی وکیل موظف است از کلیه مهارت ها و اقدامات قانونی موجود استفاده نماید. عقد وکالت ممکن است، به صورت با اجرت یا بدون اجرت انعقاد یابد.

منظور از اجرت وکیل حقوقی، حق الوکاله وکیل است که مطابق با توافق طرفین (وکیل و موکل) تعیین می شود. در صورتی که طرفین عقد وکالت در خصوص تعیین حق الوکاله توافقی انجام نداده باشند، حق الوکاله مطابق با تعرفه حق الوکاله و هزینه ایاب و ذهاب وکلای دادگستری محاسبه و پرداخت می شود. شایان ذکر است که پرداخت حق الوکاله منوط به پیروزی در دادگاه یا صدور حکم به نفع موکل نیست. وکیل دادگستری اصطلاحاً مامور به وظیفه می باشد. به عبارت دیگر وکیل موظف است کلیه اقدامات لازم و قانونی را برای پیروزی در پرونده به انجام رساند.

خدمات وکیل

نکات تکمیلی در مورد وکالت حقوقی

وکالت حقوقی در محاکم دادگستری منوط به اخذ پروانه وکالت معتبر از کانون وکلای دادگستری یا مرکز وکلا و مشاورین حقوقی قوه قضاییه می باشد. چنانچه در راستای انجام دادن وکالت، وکیل حقوقی مرتکب جرم یا تخلف گردد، دادسرای انتظامی وکلا، به موضوع رسیدگی می کند و در صورت لزوم کیفرخواست صادر می نماید. چنانچه به حکم دادگاه عالی انتظامی قضات، تخلف وکیل محرز گردد، ممکن است به یکی از مجازات های انتظامی وکلا از قبیل ابطال پروانه وکالت محکوم گردد.

درخواست مشاوره حقوقی و یا اخذ وکیل:
09163770399
09160151419
آدرس دفتر:اهواز، خیابان سی متری، روبروی سقاخانه، طبقه بالای مبل قادریان، واحد یک

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

Call Now Button