وکیل خانواده به وکیلی گفته می شود که در زمینه امور خانوادگی فعالیت و تجربه دارد به عبارتی متخصص در دعاوی خانوادگی است. دعاوی خانوادگی اختصاص به روابط خانوادگی و شخصی میان افراد دارد. مانند طلاق، مهریه، نفقه، حضانت … می باشد.
منظور از وکیل خانواده چیست و وکالت در دعاوی خانوادگی چگونه می باشد؟
به طور کلی منظور از وکیل خانواده یا وکیل دعاوی خانوادگی، یکی از وکلای دادگستری است که در دعاوی خانوادگی از قبیل اثبات زوجیت، طلاق، مهریه، نفقه و … تخصص دارد. امروزه حقوق خانواده به عنوان یکی از شاخه های تخصصی رشته حقوق در مقطع کارشناسی ارشد و دکتری در دانشگاه های کشور تدریس می شود. قوانین و مقررات مربوط با حقوق خانواده در ایران، اغلب بر گرفته از فقه اسلامی می باشد. البته در خصوص اقلیت های دینی پذیرفته شده در اصل دوازدهم قانون اساسی یعنی ادیان الهی زرتشت، یهودیت و مسیحیت و همچنین فرق اسلامی حنفی، شافعی، مالکی، حنبلی و زیدی، حقوق خانوادگی اهالی این مذاهب اعم از (ازدواج، طلاق، وصیت و ارث) مطابق با آیین و مذهب خود اجرا می شود.
وکیل خانواده نیز مانند دیگر وکلا، می بایست صلاحیت وکالت در محاکم دادگستری را داشته باشد. مطابق با لایحه قانونی استقلال کانون وکلا، وکالت در محاکم دادگستری اعم از دادگاه حقوقی، دادگاه خانواده، شورای حل اختلاف و … مستلزم اخذ پروانه وکالت است. پروانه وکالت دارای شماره مخصوص بوده و به کسانی اعطا می شود که موفق به قبولی در آزمون وکالت شده باشند. مطابق با قانون مذکور وکلای دادگستری به دو گروه کارآموزان و وکلای پایه یک تقسیم می شوند. کلیه وکلا پیش از اخذ پروانه وکالت، ابتدا می بایست دوران کارآموزی را سپری کرده و در آزمون اختبار، حد نصاب لازم را اخذ کنند.
وکیل خانواده می بایست در خصوص گستره وسیعی از قوانین و مقررات مربوط به حقوق خانواده اشراف و تسلط اطلاعاتی داشته باشد. به عنوان یکی از قوانین مهم در زمینه دعاوی خانوادگی می توان به قانون حمایت خانواده مصوب سال 1391 اشاره کرد.
کدام دعاوی در مراجع قضایی خانواده طرح می شود؟
یکی از وظایف اصلی وکیل خانواده، حضور در دادگاه خانواده و پیگیری دعاوی خانوادگی است. مطابق با ماده 4 قانون حمایت خانواده دعاوی زیر از دعاوی خانوادگی به شمار می رود و رسیدگی به آنها در صلاحیت دادگاه خانواده قرار دارد:
• نامزدی و خسارات ناشی از بر هم زدن آن.
• ازدواج دائم، ازدواج موقت و اذن در ازدواج.
• ازدواج مجدد.
• نفقه زوجه و اجرت المثل ایام زوجیت
• مهریه
• جهیزیه
• تمکین و نشوز
• طلاق، رجوع، فسخ و انفساخ ازدواج، بذل مدت و انقضای مدت.
• ملاقت طفل و حضانت.
• نسب
• رشد، حجر و رفع آن
• ولایت قهری، قیمومت، امور مربوط به امین و ناظر اموال محجور و وصایت در امور مربوط به او.
• نفقه اقارب
• امور راجع به غایب مفقودالاثر
• تغییر جنسیت
• اهدای جنین
• سرپرستی کودکان بی سرپرست.
بر اساس تبصره ماده 4 قانون حمایت خانواده به دعاوی اقلیت های دینی که نام آنها در بالا برده شد، مطابق با قانون اجازه رعایت احوال شخصیه ایرانیان غیر شیعه در محاکم، مصوب 1312 و قانون رسیدگی به دعاوی مطروحه راجع به احوال شخصیه و تعلیمات دینی ایرانیان زرتشتی، کلیمی و مسیحی، مصوب 1372 رسیدگی شود. بنابراین تصمیمات مراجع عالی اقلیت های دینی در احوال شخصیه و امور حسبی آنان از جمله ازدواج و طلاق، معتبر است. این تصمیمات توسط محاکم دادگستری بدون نیاز به رعایت تشریفات خاصی، تنفیذ و اجرا می شود.
وکیل خانواده چه وظایفی دارد؟
از نظر قانون ایران به طور کلی در مورد هر عمل حقوقی و قانونی، می توان می توان از خدمات وکیل خانواده برخوردار شد. وظایف وکیل خانواده اصولاً با توافق وکیل و موکل و در ضمن وکالت نامه تعیین می شود. بنابراین با توجه به موضوع دعوا، ممکن است وظایف وکیل متفاوت باشد. برای مثال در صورتی که وکالت برای دعوای الزام زوج به طلاق منعقد شده باشد، وکیل خانواده وظیفه طرح دادخواست حقوقی در دادگاه خانواده را دارد. همچنین وی می بایست مدارک و مستندات لازم برای اقناع وجدان قاضی نسبت به صدور حکم طلاق را به دادگاه ارائه نماید. لیکن اگر موضوع وکالتنامه دعوای دیگری مثل دعوای الزام به پرداخت مهریه باشد، وکیل خانواده وظایفی از قبیل طرح دادخواست الزام به پرداخت مهریه بر عهده دارد.
یکی از موضوعات پر اهمیت در خصوص تشخیص وظایف وکیل خانواده این است که ابتدا باید سوال شود که وکیل خانواده، وکالت کدام یک از طرفین دعوا را به عهده دارد. همانطور که اشاره شد، به دعاوی خانوادگی در دادگاه خانواده و با تقدیم دادخواست رسیدگی می شود. طرفی که دادخواست را به دادگاه تقدیم می کند و بر مبنای آن ادعایی را بر علیه طرف مقابل مطرح می کند، خواهان نامیده می شود. طرف مقابل که دادخواست بر علیه او مطرح شده است را خوانده می نامند. اگر وکیل خانواده، وکالت خواهان را به عهده گرفته باشد، وظیف اصلی او اثبات ادعای خواهان است. در مقابل اگر وکیل خانواده وکالت خوانده را پذیرفته باشد، وظیفه اصلی او دفاع از خوانده در مقابل ادعایی است که خواهان طرح نموده است.
نکات قانونی مهم در خصوص وکیل خانواده
وکیل خانواده معمولاً فردی متخصص در یکی از رشته های حقوق خانواده، فقه و حقوق اسلامی و … می باشد که تبحر اصلی وی شرکت در دعاوی خانوادگی است. موفقیت در پرونده دعاوی خانوادگی مستلزم داشتن تجربه و تسلط کافی نسبت به حقوق شخصی و خانوادگی هر شخص است. طبق ماده 4 قانون حمایت خانواده اصولاً به دعاوی خانوادگی در دادگاه خانواده رسیدگی می شود.
دادگاه خانواده با حضور یک نفر قاضی مرد و یک نفر قاضی زن تشکیل می یابد. مطابق با فقه اسلامی قاضی زن نمی تواند حکم صادر کند و تنها می بایست نظریه خود را به دادگاه اعلام کند. قاضی مرد رئیس دادگاه بوده و تصمیم گیری نهایی در خصوص صدور آرا با او می باشد. البته به موجب قانون در صورتی که نظر قاضی مرد با نظر قاضی زن متفاوت باشد، قاضی مرد می بایست در ضمن صدور حکم به نظریه قاضی زن اشاره کرده و مستدلاً آن را رد نماید. به طور کلی می توان گفت نظر قاضی زن در دادگاه خانواده صرفاً مشورتی است. بر همین مبنا قاضی زن را در دادگاه خانواده قاضی مشاور نیز می نامند. به عنوان یکی از حقوق حمایتی زنان، طبق قانون حمایت خانواده زوجه می تواند برای طرح دعوا علیه شوهر خود به دادگاه محل اقامت او و یا دادگاه محل اقامت خودش مراجعه نماید.
درخواست مشاوره حقوقی و یا اخذ وکیل:
09163770399
09160151419
آدرس دفتر:اهواز، خیابان سی متری، روبروی سقاخانه، طبقه بالای مبل قادریان، واحد یک